Wil je dit jaar een huis kopen? Ik zet de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje.

Zo, een nieuw jaar, nieuwe regels. Dat betekent dat er in de woning en hypotheek wereld weer wat dingen zijn veranderd. Wil je dit jaar een huis kopen? Ik zet de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje.

1) De ‘kosten koper’ moet je vanaf nu zelf betalen.

Helaas, veel mensen kunnen in 2018 minder lenen dan in 2017, dit komt omdat je sinds 1 januari nog maar 100 procent van de koopsom of taxatiewaarde van de woning mag lenen (het laagste bedrag is leidend). De afgelopen jaren is het te lenen bedrag langzaam afgebouwd. Dat betekent dat je vanaf nu meer eigen geld zal moeten inbrengen wanneer je een huis koopt. (**Overzicht van de kosten koper? Scroll naar beneden!)

2) Niet getreurd; want met z’n tweeën kun je meer lenen!

Waar aan de ene kant de nieuwe maatregelen leiden tot verlaging van je hypotheek, gaan sommigen er juist op vooruit. Tweeverdieners kunnen vanaf nu namelijk meer lenen. Op dit moment telt het laagste inkomen nog voor 60 procent mee, vanaf 2018 mag dit inkomen voor 70 procent meegenomen worden.

3) Nog meer goed nieuws: De NHG Grens gaat omhoog!

Zo kon je in 2017 met een woning van maximaal € 245.000,- een hypotheek met NHG krijgen. Vanaf nu kun je een hypotheek met NHG krijgen tot een koopsom van € 265.000,-. Nationale Hypotheek Garantie biedt een extra zekerheid als je zelf de hypotheek niet meer kunt betalen door bijvoorbeeld een scheiding of arbeidsongeschiktheid.

4) Goed voor het milieu? Je wordt beloont!

Woningen die bepaalde energiebesparende maatregelen hebben getroffen, kunnen zelfs met een waarde tot 280.900 euro in aanmerking komen voor NHG.

** Een rekenvoorbeeld van de kosten koper:

Bij de aankoop van een woning met een koopsom van € 250.000,– k.k. zijn de volgende kosten van toepassing:

Koopsom
Overdrachtsbelasting
Taxatie
Bouwtechnische keuring
Hypotheekadviseur
Aankoopmakelaar
Notariskosten
Totale aankoopsom

€ 250.000
€ 5000 (2% van de koopsom)
€ 425
€ 350
€ 2750
€ 2500
€ 1000
€ 262.025 k.k.

Uit dit rekenvoorbeeld blijkt dat je ruim € 12.000,– moet hebben gespaard voordat je een huis kan kopen met een koopsom van ca. € 250.000,–. De bovengenoemde kosten koper is een indicatie en kunnen in werkelijkheid afwijken van bovenstaande. Houdt rekening met ca. 4% – 5% als kosten koper.

Er zijn natuurlijk nog meer dingen veranderd. Wel handig om te weten als je in 2018 opzoek gaat naar een nieuw huis. Ik vertel je er graag meer over in een vrijblijvend gesprek. Goed geïnformeerd zijn is het halve werk, tot snel! Thomas

xx3D8A6337
Thomas de Aankoopmakelaar
Thomas de Aankoopmakelaar
Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voorbereiding is alles! Vandaar dat wij in ons proces altijd beginnen met de financiële check.

Meer informatie