Valkuilen van starters op de huizen markt.

Als je voor het eerst op zoek gaat naar een huis kom je er al snel achter dat je op een heleboel dingen moet letten en jezelf een hele hoop vragen moet stellen voor je de zoektocht begint.

1. Eerst sparen, dan kopen

Helaas beginnen de meeste starters al met een kleine financiële achterstand. Je bent jong, nog niet zo lang van school en je begint net met werken. En je hebt geen ander koophuis met grote overwaarde welke je kunt gebruiken voor je nieuwe huis. Het is belangrijk om vóór je uren op Funda zit te scrollen te weten wat je ongeveer gespaard moet hebben om een huis te kunnen kopen, of beter gezegd; de kosten van het kopen van een huis. Sinds 1 januari 2018 is de wetgeving veranderd en je moet ‘kosten koper’ helemaal zelf betalen! Hou er ook rekening mee dat, wanneer je gaat overbieden, je zelf bij moet leggen als de taxatiewaarde lager uitvalt.

2. Kijk verder dan je neus lang is

De grootste valkuil is je blindstaren op het eerste leuke huis wat je toevallig tegenkomt. Het kopen van een huis is een emotionele keuze, je moet je er fijn voelen. Maar er komen ook een heleboel andere dingen bij kijken, als je hier vergeet aandacht aan te besteden kom je jezelf later tegen. Wordt je verliefd op het eerste huisje wat je tegenkomt? Probeer jezelf dan de vraag te stellen, ‘waarom vind ik het zo leuk?’ en probeer ook de nadelen goed in kaart te brengen. Hoe is de locatie en de directe omgeving? Als ik het nu koop, wat moet ik er dan in de nabije toekomst allemaal aan doen? Is de ruimte voor nu maar ook voor in de toekomst voldoende?

3. Ken de spelregels

Wanneer je voor het eerst gaat bezichtigen zal je merken dat er tijdens zo’n afspraak veel vragen in je op komen. Hebben ze betrekking tot het huis, stel ze! Hebben ze betrekking op het kopen van het huis en hoe dit aan te pakken, hou ze voor je! De verkopend makelaar werkt voor de verkoper (duh!) en zal merken dat je nieuw bent. Door de ‘verkeerde’ vragen te stellen kun je je onderhandelingspositie ernstig verzwakken.

4. Onderzoek, maar blijf redelijk.

Heb je je droomhuis gevonden? Dan is het vaak verstandig de woning bouwtechnisch te laten keuren. Zeker wanneer je zelf niet veel verstand hebt van bouwkundige zaken en je een ouder woonhuis koopt.
Zo’n keuring kost je zo ongeveer 400 euro maar je gaat de grootste aankoop van je leven doen. Altijd verstandig om tijdens zo’n bouwtechnische keuring mee te lopen met de keurder, je hoort dan uit eerste hand wat er eventueel gaande is in het huis.

Naderhand stelt een keurder een keuringsrapport op met een overzicht van zijn bevindingen en uitkomende directe kosten en kosten voor de aankomende jaren. Koop je een bestaande woning die ouder is dan 20 jaar, dan komen er 9 van de 10 keer wel wat dingen uit de keuring, houd hier ook rekening mee: Je koopt geen nieuwbouw, dit kun je er ook niet van verwachten.

Raak niet aan paniek als een keurder je vertelt dat er wellicht asbest in een vensterbank is verwerkt, er wat water in de kruipruimte staat, of als de kozijnen geschilderd moeten worden. Vertelt de keurder dat je de CV ketel moet vervangen op termijn? Dit wist je, in de brochure stond vermeld dat de CV ketel uit 2000 was. Probeer zelf of samen met je aankoopmakelaar een realistische inschatting te maken van de kosten, wat je wel en niet zou willen aanpakken en probeer te relativeren.

Beginnersfouten kunnen je een hoop geld kosten. In een vrijblijvend gesprek vertel ik je graag over de woningmarkt en wat ik voor je kan betekenen als aankoopmakelaar. Nadien ben je sowieso ‘beginner af’. 

Thomas de Aankoopmakelaar
Thomas de Aankoopmakelaar
Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voorbereiding is alles! Vandaar dat wij in ons proces altijd beginnen met de financiële check.

Meer informatie