Verliefd op een jaren ’30 woning. Hoe pak je dat aan?

Jaren 30 woningen zijn vaak karakteristieke huizen met veel stijl en uitstraling. Hoge plafonds, ouderwetse details zoals ornamenten en glas in lood ramen. Ze liggen vaak in prachtige ruim opgezette buurten en hebben grote tuinen. Dus helemaal niet zo gek dat jij voor dit type huis valt. Bedenk je wel dat deze woningen al bijna 100 jaar oud zijn.

Wat vind je van de indeling?

Vaak zijn er veel verschillende vertrekken in een kleine ruimte. Hierdoor zijn het allemaal kleine kamertjes. Dit creëert gezellige hoekjes en nisjes, maar is het praktisch voor jou? Passen je meubels en vind je het niet erg dat je geen grote ruimtes hebt? We zijn snel geneigd dit soort belangrijke details weg te wuiven omdat de buitenkant je zo aanspreekt maar bedenk: Je zit zelf vooral binnen in je huis!

Energie/isolatie

Je zult geen jaren 30 woning kopen vanwege het goede energielabel, Ze zijn vaak slecht geïsoleerd. Vraag of de huidige bewoners eventueel al vloer of dakisolatie hebben aangebracht. Kijk ook hoeveel enkel-glasramen je nog tegenkomt in het huis. Het is verstandig deze te vervangen voor dubbel glas, niet alleen voor isolatie maar ook voor gehorigheid. Wil je het glas in lood niet vervangen? Plaats een voorzet-raam zodat het glas in lood niet verloren gaat. Al met al is het belangrijk rekening te houden met een hogere energierekening. Om verrassingen te voorkomen kun je de huidige bewoners vragen naar hun energielasten per maand.

Bouwkundige staat

Koop je een jaren ’30 woning dan is het extra belangrijk goed op de bouwkundige staat te letten en deze bouwtechnisch te laten keuren. Hier kun je zelf alvast extra goed op letten.– Kelder/kruipruimteAls er een kelder bij de woning is, dan is het belangrijk te checken of deze droog is. Vochtproblemen kunnen de fundering en de houten constructie aantasten.

Leidingen

In sommige jaren 30 huizen worden nog steeds loden leidingen gevonden. Deze moeten direct vervangen worden omdat ze gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Electra

In de meterkast kun je zien of de elektra de afgelopen jaren al is eens aangepast. Hoe zit het met de bedrading? Hiervoor kun je achter de stopcontacten of een loshangende lamp kijken. Dit kun je natuurlijk ook de keurder laten doen.

Metselwerk

Aan de buitenzijde kun je de voegen tussen het metselwerk bekijken. Je kunt langs de voegen schrapen met een vinger. Als het korrelig aanvoelt en loslaat is de kans groot dat het voegwerk toe is aan vervanging. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar scheuren aan de buiten- en de binnenzijde van het huis. Zie je veel scheurvorming? Vraag een bouwkundige of er constructieve problemen kunnen zijn.

Kozijnen

Hoe zijn de kozijnen? Zijn ze van hout of zijn ze al eens vervangen door kunststof? Let bij hout vooral op de hoekjes van de kozijnen, daar begint de houtrot. Check of deuren en ramen goed sluiten. Vaak zie je prachtige kozijnen in jaren 30 woningen, houd er rekening mee dat dit veel onderhoud vergt.

Asbest

Per 2024 mag er geen asbest meer aan de buitenkant van je woning/schuur aanwezig zijn. Asbest aan de binnenzijde van het huis hoeft niet verwijderd te worden. Uit gezondheidsoverwegingen is het misschien wel verstandig om de asbest in huis ook te laten verwijderen. Vaak tref je asbest aan binnen bij oude verwarmingsinstallaties of het dak van de berging.

Zoals je leest heeft het meer na dan voordelen om een jaren 30 woning te kopen, maar als geen ander begrijp ik de charme waar mensen, waaronder ik, voor vallen. Als je verliefd bent is wikken en wegen altijd een beetje gekleurd. Het is alleen wel verstandig om goed voorbereid en met alle informatie voor te gaan! Wil je een woning kopen en vind je het prettig om hierin geadviseerd te worden? Laten we een kop koffie drinken, dan vertel ik wat ik voor je kan betekenen. 

Thomas bij de bouwstenen
Thomas de Aankoopmakelaar
Thomas de Aankoopmakelaar
Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voorbereiding is alles! Vandaar dat wij in ons proces altijd beginnen met de financiële check.

Meer informatie