In het nieuwe jaar een huis kopen? Let op, dit is er allemaal veranderd in 2019.

Misschien ben je in 2018 al begonnen met de zoektocht naar een nieuw huis, of misschien is het je nieuwe voornemen een huis te kopen in 2019. In beide gevallen is het belangrijk om te weten wat er dit jaar voor huizen-kopers veranderd is zodat je goed voorbereid de woningmarkt op gaat. Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje.

1. Goed nieuws: Je leen-capaciteit blijft waarschijnlijk gelijk of groeit zelfs iets!

Dat veel mensen in 2019 waarschijnlijk meer kunnen lenen komt voornamelijk door de algemene loonstijging. Verder betekent het voor de inkomens tot € 28.000 per jaar dat je iets meer kan lenen dan vorig jaar. Bij twee-verdieners telt het tweede inkomen in 2019 nog steeds voor 70 % mee.

2. Nul op de meterwoning

Wanneer je voor nieuwbouw kiest, koop je in veel gevallen een ‘Nul op de meter woning’. In sommige gevallen kun je dan extra lenen. Dit is inkomensafhankelijk en vaak pas van toepassing als je al aan je maximale leencapaciteit zit.

3. De NHG grens stijgt weer!

De logisch gevolg van de stijgende huizenprijzen en het nieuwe standaard. De NHG grens is verhoogd naar een maximale koopprijs van € 290.000. Ook mag je maximaal € 17.400 meefinancieren aan energiebesparende maatregelen. De kosten van nationale hypotheekgarantie worden verlaagd naar een rentepercentage van 0,9 % over je leenbedrag.

4. Ben je van plan om te klussen in je nieuwe huis?

Het ‘lage BTW-tarief’ is gestegen naar 9 %. Dat betekent dat bepaalde werkzaamheden zoals bijvoorbeeld schilderen en stukadoren wat duurder worden.

5. Ben je van plan een monument te kopen?

Lees je dan even ‘opnieuw’ in. Er is een hoop veranderd. De fiscale aftrek is omgezet naar een subsidieregeling en onderhoud restauratie wordt voortaan betaald tegen een lening tegen 1 % rente.

6. Belastingvrij schenken blijft in 2019!

Je ouders mogen je nog steeds schenken voor de aankoop van je nieuwe huis. Een goed onderwerp voor de zondag koffie. Want ook in 2019 mag iedereen je eenmalig maximaal € 100.000 schenken voor de aankoop van een eigen huis. Je mag het bedrag ook voor aflossing van je hypotheek. (Let op: Dit geldt tot je 40e)

7. Maximale hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd naar 49%

Al een aantal jaar daalt het percentage waartegen je hypotheekrente in aftrek kunt brengen. Ooit was het 52%, in 2019 is het aftrek percentage 49%.

8. Onze energierekening stijgt flink

De belasting op energie stijgt, waardoor we gemiddeld per jaar zo’n € 150 extra betalen. Wel goed om even rekening mee te houden in de maandlasten als je een huis gaat kopen.

Jawel, best wat nieuwe regels. Als je dingen niet begrijpt kun je altijd even een mailtje sturen of bellen en dan leggen we je verder uit wat dit voor gevolgen voor jou heeft!

Succes,
Thomas de aankoopmakelaar & Dina verkoopt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Thomas de Aankoopmakelaar
Thomas de Aankoopmakelaar
Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voorbereiding is alles! Vandaar dat wij in ons proces altijd beginnen met de financiële check.

Meer informatie