Huis kopen in Utrecht of omgeving? 8 tips om je droomhuis te vinden!

Als je voor het eerst op zoek gaat naar een huis kom je er al snel achter dat je op een heleboel dingen moet letten. Als aankoopmakelaar ben ik dagelijks in gesprek met (startende) kopers op de markt en beantwoord ik vragen. “Wat moet je doen en wat absoluut niet?” Ik doe hierbij een boekje open over wat velen vóór jou niet zo goed aanpakten, vaak met verstrekkende gevolgen.

1. Kijk jij goed naar de omgeving?

Veel starters kijken op Funda vooral naar het huis zelf. Zo wordt je soms teleurgesteld als je voor de bezichtiging de straat in komt rijden. Onderzoek van te voren in welke buurt je wil wonen en ga er kijken. Het enige wat je niet aan het huis kan veranderen is de plek waar die staat.

2. Lees jij de verkooptekst?

Geeft niks, maar heel weinig mensen doen dit. Echter kan er belangrijke informatie staan in die verkooptekst. Erfpacht, onderhoud van de woning, VVE kosten. Lees goed, dit bespaart jezelf en de makelaar tijd!

3. Hoeveel tijd besteed jij aan bezichtigen?

Neem niet voor elke bezichtiging vrij. Dat gaat je opbreken en kost je ontzettend veel tijd. Doe van te voren goed onderzoek of dit echt een potentieel huis voor je is en of de waarde strookt met de vraagprijs. Veel makelaars hanteren de tactiek de vraagprijs laag in te zetten om zo veel mogelijk kijkers te vergaren. Als je van te voren weet dat de vraagprijs te laag is weet je dat dat huis waarschijnlijk boven je budget is. Next!

4. Val jij ook voor de inrichting? Je bent niet de enige!

Starters vallen als bosjes voor de hippe inrichting. Begrijpelijk, zelf word ik ook blij van een strak ingericht huis. Maar statistisch gezien worden deze gestylde woningen voor veel meer geld verkocht. Ik weet dat het moeilijk is, maar kijk hier doorheen!

5. Kijk jij ook alleen maar naar nieuw aanbod?

Kijk niet alleen naar het nieuwe aanbod maar probeer ook af en toe te scrollen op de Funda en zoek naar de woningen die al wat langer te koop staan. Het zijn er niet veel maar het gebeurd echt nog regelmatig dat je wel degelijk kunt onderhandelen als je een huis koopt.

6. Hoe doe jij een bod?

Bij een huis kopen komt ontzettend veel kijken en doe je natuurlijk niet elke dag. Als je een huis helemaal te gek vindt wil je natuurlijk een goed bod doen. Maar het gaat niet alleen om de centen (al lijkt het daar wel vaak op). Denk ook goed aan je overige voorwaarden. Wanneer wil jij de sleutel krijgen? Wil je spullen overnemen? Hoe lang heb je de tijd nodig voor je financiering? Doe een volledig bod en laat geen details achterwege!

7. Hoe lang wacht jij met een bod doen?

Wil je een huis kopen in Utrecht dan moet je er snel bij zijn. Hoe snel? Heel snel. Probeer altijd de eerste bezichtigingsdag te kijken en heb je echt interesse? Doe zo snel mogelijk een bod.

8. Ken jij de spelregels?

Wanneer je voor het eerst gaat bezichtigen zal je merken dat er tijdens zo’n afspraak veel vragen in je op komen. Hebben ze betrekking tot het huis, stel ze. Hebben ze betrekking op het kopen van het huis en hoe dit aan te pakken, hou ze voor je! De verkopend makelaar werkt voor de verkoper (duh!) en zal merken dat je nieuw bent. Door de ‘verkeerde’ vragen te stellen kun je je onderhandelingspositie ernstig verzwakken.

Ja, er zijn heel wat fouten te maken als je een huis gaat kopen waardoor het een eeuwigheid kan duren voor je een geschikt huis vindt. Je kunt met bovenstaande tips aan de slag maar je kunt ook een vrijblijvend gesprek met mij aangaan. Omdat ik iedere dag alleen maar bezig ben met aankopen ken ik de markt, weet ik hoe alles in zijn werk gaat en kan ik een hoop spanning van je afnemen. We zoeken en bezichtigen samen!

 1. Ik ken Utrecht en vertel je welke omgeving bij je past
 2. Ik doe onderzoek naar de woning en de waarde
 3. Via mijn zoekopdracht ontvang je het woningaanbod vaak eerder
 4. Ik plan de bezichtiging nadat we uitvoerig hebben overlegd
 5. Ik doe namens jou een bod met alles erop en eraan
 6. Ik heb het contact met de makelaar
 7. Met 9 jaar ervaring in de makelaardij weet ik hoe het werkt
 8. Ik vertel je wat je na de aankoop allemaal moet regelen!
xx3D8A6690

3 thoughts on “Huis kopen in Utrecht of omgeving? 8 tips om je droomhuis te vinden!

 1. Inderdaad belangrijk om eerst naar de omgeving te kijken. Waar wil je precies wonen en welke voorzieningen vind je belangrijk. Ik probeer ook altijd vooruit te denken en mijn wensen af te stemmen op mijn toekomstplannen. Het is fijn om een lijstje te maken met verschillende punten die je belangrijk vindt.

 2. Ik heb ook gemerkt dat het belangrijk is om de verkooptekst goed door te nemen. Zo kan je je voorbereiden op eventuele kleine letters of bijkomende kosten. Gelukkig gaat dit nu een stuk gemakkelijker en gaat het ook veel sneller omdat je bepaalde termen niet meer hoeft op te zoeken.

 3. Bedankt voor de goede tips voor de aankoop van een huis. Mijn vriendin en ik willen graag samen een huis kopen. Wat een slim idee om af en toe te zoeken naar huizen die al langer te koop staan. Op deze manier kunnen we misschien een huis vinden dat binnen ons budget is. We gaan het proberen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Thomas de Aankoopmakelaar
Thomas de Aankoopmakelaar
Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voorbereiding is alles! Vandaar dat wij in ons proces altijd beginnen met de financiële check.

Meer informatie