Huis kopen maar heel druk? 3 essentiële tips die je tijd besparen!

Ben je op zoek naar een huis? Een huis kopen in deze gekke woningmarkt kan ook frusterend zijn. Je neemt vrij om een huis te bezichtigen maar dan ziet het huis er heel anders uit dan op de plaatjes of sta je met 20 andere bezichtigers in een huis. “Laat maar zitten”, “Ik wacht wel tot de markt veranderd” en “zonde van mijn tijd” zijn veel kreten die we om ons heen horen van huizenzoekers. Heel logisch maar geef de moed niet op, pak het anders aan! Ik geef je 3 tips om je tijd goed te besteden.

Tip 1: Zijn die mooie foto’s realistisch?

Verhuisplannen? Dan scroll jij ook vast uren op Funda. Verslavend he? Wanneer je na speuren op Funda een leuk huis hebt gezien wil je een afspraak inplannen om het huis in het echt te zien. Tegenwoordig maken bijna alle makelaars gebruik van een professionele fotograaf om een zo mooi mogelijk plaatje te schetsen, maar als koper wil je juist vooral zo’n realistisch mogelijk beeld. Je wilt namelijk van te voren goed kunnen inschatten of jij je kostbare tijd wil vrij maken voor een bezichtiging. Goed om te weten dat fotografen vaak gebruik maken van een groothoeklens, daardoor lijken de ruimtes groter. Kijk daarom ook altijd goed naar de plattegronden en de afmetingen. Vergelijk de afmetingen en je meubels in je eigen huis om van te voren alvast een betere inschatting van de werkelijkheid te maken.

Tip 2: Bekijk de buurt van te voren (online en live)

De fotograaf neemt (natuúrlijk) vooral foto’s van het huis zelf; de buitenkant en de binnenkant. Via de foto’s van het huis zelf heb je soms nog geen goed beeld van de locatie. Het is verstandig, wanneer je de buurt niet kent, op google maps te bekijken hoe de omgeving er uitziet. Tegenwoordig kan dit zelfs 3D zodat je een beter beeld krijgt. Dan kun je meteen zien hoe het huis ligt ten opzichte van de zon, de weg en of er in de buurt  bijvoorbeeld niet een appartementencomplex staat wat de zon in je tuin beperkt. Via google kun je ook loop- en fietsroutes bekijken. Check hoe ver de winkels, sportverenigingen etc. zijn en hoe ver je moet fietsen om in het centrum te komen. Spreekt dit je allemaal aan? Ga dan eerst even met de fiets of de auto door de buurt rijden, niet alleen op zondagmiddag maar ook tijdens drukkere tijden. Bijvoorbeeld uit je werk. Dit kun je al doen voor je een bezichtiging inplant. Op die manier krijg je op voorhand al een betere indruk!

google maps 3D thomas de aankoopmakelaar.png

Tip 3: Lees de verkooptekst zodat je niet voor verassingen komt te staan

Dit klinkt als een open deur maar toch lezen de meeste mensen geen verkoopteksten wanneer ze op Funda rondstruinen. Dit terwijl er regelmatig belangrijke informatie in de verkooptekst of de brochure staat. Na de smeuïge verkoopslogans waarom je dit huis moet kopen en de USP’s wordt er vaak belangrijke informatie verschaft, lees ze goed zodat je voorbereid de bezichtiging in gaat of misschien besluit dat je het huis met die voorwaarden niet wil kopen. Koop je van een woningbouwvereniging, bekijk of er clausules worden opgenomen die je mogelijkheden met betrekking tot het huis beperken. Koop je een appartement, check dan meteen hoe hoog de servicekosten zijn. Koop je een woning in Utrecht, check dan of er erfpacht van toepassing is, en welke erfpacht. Dit zijn lasten die je iedere maand moet betalen! Plan je een bezichtiging in bij het huis, vraag dan meteen alle relevante stukken op en neem deze ook door!

Wijze raad: Neem een aankoopmakelaar 😉

Wanneer je druk bent en ook geen tijd hebt om uren door Funda te scrollen denk dan na over een aankoopmakelaar. Als aankoopmakelaar e-mail ik mijn klanten dagelijks nieuwe woningen. Ik neem iedere ochtend het nieuwe aanbod door met mijn klanten om samen af te stemmen of ik daar een bezichtiging voor ze ga inplannen. Ik kijk kritisch naar het huis, de vraagprijs en maak van te voren al een inschatting van de waarde. Zo bepalen we samen of het huis de moeite waard is.

In deze drukke woningmarkt bepalen de verkopende makelaars vaak 2 bezichtigingsmomenten en moet je vaak vrij nemen voor een afspraak. Dus doe je huiswerk goed voor je gaat bezichtigen: dan bespaar je iedereen – jezelf, je werkgever en de verkoper – veel tijd. Succes met de tips en kom je er niet uit? Dan doen we het samen. Ik overhoor je, stel kritische vragen en geef mijn opinie. Samen beslissen we of we gaan bezichtigen. 

Een kop koffie drinken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Thomas de Aankoopmakelaar
Thomas de Aankoopmakelaar
Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voorbereiding is alles! Vandaar dat wij in ons proces altijd beginnen met de financiële check.

Meer informatie