Appartement kopen? Hier moet je op letten!

Ben jij van plan om een appartement te kopen? Wist jij dat er verschillen bestaan tussen het kopen van een appartement en het kopen van een huis? Het aankoopproces is hetzelfde, maar bij de aankoop van een appartement komen andere dingen om te hoek kijken. Je hebt te maken met gezamenlijk onderhoud, servicekosten, VVE’s, etc. Ik vertel je er meer over!

appartementsrecht

Koop je een appartement? Dan koop je eigenlijk een gedeelte ‘aandeel’ van een gebouw. Je koopt namelijk een zogenoemd ‘appartementsrecht’. Dat betekent dat je beschikking krijgt over een deel van het gebouw, namelijk je appartement. Je bent wel (deels) verantwoordelijk voor het hele complex!

Lid van de VVE

Als je een appartement koopt, wordt je automatisch eigenaar van een Vereniging, of je nou wil of niet: Namelijk de vereniging van Eigenaren. Moeten er beslissingen gemaakt worden over het hele complex/gebouw? Dan doe je dat samen met de andere appartementseigenaren. Dat betekent dat je samen beslissingen neemt met de andere VVE leden over het onderhoud van het appartementencomplex. Goed om rekening mee te houden! Belangrijke beslissingen worden door hun genomen. Alle eigenaren zijn (verplicht) lid van de VvE, dus je hebt wel altijd invloed op belangrijke beslissingen.

Servicekosten

Omdat je samen met de andere VVE leden verantwoordelijk bent voor het onderhoud van het appartement betaal je servicekosten. Afhankelijk van de grootte van het complex kan dit verschillen van een paar tientjes in de maand of 100/200 euro per maand. Ook goed om hier rekening mee te houden, want dit drukt natuurlijk wel op je maandlasten en op de draagkracht. Bedenk je wel, wanneer je een huis koopt ipv een appartement zou je ook moeten sparen voor het onderhoud dus laat er niet te veel van af hangen.

Geschiedenis van de VVE

De documentatie met betrekking tot de VVE geeft een goede eerste indruk van de geschiedenis van de VVE waarin je misschien zal treden. Bekijk de notulen goed, zie hoe er afspraken gemaakt worden en bekijk de financiële stukken. Denk aan het de begroting, jaarrekening en het meerjarenonderhoudsplan. Want, mocht de VVE schulden hebben of weinig hebben gespaard voor onderhoud? Dan kunnen de leden van de VVE in 1 keer gevraagd worden een flink bedrag in te leggen om het onderhoud toch te laten plaatsvinden.

Verkoopbaarheid in de toekomst

Wanneer je uiteindelijk je appartement weer zult verkopen zal de financiële gezondheid van de VVE ook een rol spelen in de verkoopbaarheid. Omdat je zelf lid bent van de VVE heb je hier wel degelijk invloed op. Je kunt ruim van te voren bekijken of het bijvoorbeeld verstandig is om bepaalde onderhoudswerkzaamheden uit te voeren of de servicekosten te verhogen. Hou hier rekening mee!

Verandering in wetgeving

De wetgeving in het kader van de financiële gezondheid van VVE’s is de afgelopen tijd veranderd. De overheid en banken stellen een aantal (financiele) eisen waar VVE’s aan moeten voldoen om een hypotheek op het appartement te verkrijgen. Wil je meer weten over het de financiele gezondheid van jou VVE nu? Dan verwijs ik je door naar de link van de overheid waarin alles uitgelegd wordt over het reservefonds, het meerjarenonderhoudsplan en herbouwwaarde.

Een appartement kopen is dus hartstikke leuk maar het vergt wat extra werk. Lees je goed in, stel de juiste vragen aan de makelaar en hou er rekening mee dat je uiteindelijk deel zal uitmaken van een vereniging en bedenk van te voren of je dit ziet zitten!

In contact komen met Thomas

Waarom een aankoopmakelaar?

Thomas de Aankoopmakelaar
Thomas de Aankoopmakelaar
Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voorbereiding is alles! Vandaar dat wij in ons proces altijd beginnen met de financiële check.

Meer informatie