De 15 meest gestelde vragen aan mij als aankoopmakelaar in 2018!

Afgelopen jaar heb ik weer veel mensen mogen helpen met de aankoop van hun nieuwe huis. Al die samenwerkingen begonnen met een kennismakingsgesprek wat ik mijn ‘verhuisadvies’ noem. Tijdens dat gesprek leg ik uit wat ik voor mensen kan betekenen en hoe ik dat uitpak. Veel mensen, logisch ook, stelden dezelfde vragen. Wat vroegen de meeste mensen? Ik doe ’n boekje open! Zo bereid je je voor op de zoektocht naar een huis en heb je hulp nodig, dan weet je nu al wat je van mij kan verwachten.

1.Wat kan ik kopen voor mijn budget?
Een hele goede vraag. Om deze vraag te beantwoorden adviseer ik je altijd een gesprek aan te gaan met een hypotheekadviseur. Die kan je vaak precies vertellen wat je kan lenen. Vervolgens gaan we de ‘leencapaciteit’ + eventueel een stukje eigen vermogen neerleggen naast het huidige woningaanbod. Soms neem ik je letterlijk mee door Funda, verschillende wijken en vertel ik wat de verwachte opbrengst van sommige woningen is. Zo krijg je meteen een beter beeld bij wat jij kunt kopen.

2.Als ik volledig moet financieren, kan ik in deze markt dan nog wel een huis kopen?
Ja dat moet zeker kunnen. Afhankelijk in welke prijsklasse je zoekt kan het wel lastig worden. Op dit moment ervaar je vooral tussen de 200.000 – 350.000 ontzettend veel concurrentie van andere kopers. Hier zitten regelmatig kopers tussen met ‘betere voorwaarden’ dan jij. Zonder financieringsvoorbehoud weet een verkoper dat het een sealed deal is. Daarnaast is woningwaarde in dit geval extra belangrijk. De bank vereist namelijk een taxatierapport van je gekochte huis en financiert alleen de taxatiewaarde. Ligt deze waarde veel lager dan je aankoopprijs dan moet je het verschil zelf betalen. Ik bekijk voor we een bieding gaan doen natuurlijk altijd wat ik het huis waard vind, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

3.Hoe lang gaat het ongeveer duren voor ik een woning heb gevonden?
Een lastige vraag waar ik helaas niet een concreet antwoord op kan gegeven. Het verschilt heel erg per zoeker.  Dit hangt namelijk ook van factoren af die buiten ons zelf liggen: het huidige aanbod en andere kopers. Ik probeer altijd een passende oplossing te zoeken. Daarnaast plannen verkopend makelaars tegenwoordig vaak 1 of 2 kijkmomenten overdag. Ben je fulltime aan het werk? Dan is het soms lastig voor iedere bezichtiging vrij te nemen/krijgen. Daarom probeer ik al voor we een afspraak plannen goed met elkaar af te stemmen of dit huis wel de moeite waard is om vrij voor te nemen. Ik kan je wel vertellen dat ik gemiddeld zo’n 2 – 4 maanden voor mensen aan het zoeken ben. Er zitten altijd uitzonderingen tussen met bijzondere wensen waardoor het wat langer duurt.

4.Moet ik altijd overbieden en hoeveel procent moet ik overbieden? Kunnen we ook onder de vraagprijs bieden?
Een vraag waar geen algemeen antwoord voor bestaat. Dit hangt totaal af van het type huis, populariteit, vraagprijs versus waarde en hoe graag jij het huis wil kopen. Maar het is nog mogelijk om een huis onder de vraagprijs te kopen.

Voor meer informatie, lees mijn blog over overbieden hier

5.Is het verstandig om nu een huis te kopen?
Dat is koffiedik kijken. Op korte termijn zie ik de markt nu niet drastisch veranderen maar op lange termijn is het moeilijk in te schatten. We moeten het doen met de informatie die we nu hebben. Je zou goed moeten kijken naar wat je nu wilt zodat we samen de risico’s kunnen inschatten. De prijzen zijn nu hoog maar de rente is nog steeds erg laag.

Rekenvoorbeeld:
Kocht je in 2012 een huis voor 250.000 met 4,2 % rente?
Betaalde je (ex aflossing) = 875
Koop je nu een huis in 2018 eenzelfde huis voor 300.000 met 2,3 % rente?
Betaal je (ex aflossing) = 575

6.Hoeveel geld ben ik totaal kwijt aan het kopen van een huis? ‘kosten koper’
rekenvoorbeeld kosten koper thomas de aankoopmakelaar.png

7.Wat zijn jouw kosten en zijn deze aftrekbaar?
Totale kosten bedragen € 2750,-. Helaas zijn deze kosten niet aftrekbaar. Meer informatie hierover vind je hier.

8.Je werkt voor jezelf. Heb jij het zelfde bereik als een ander kantoor? Kunnen we dan wel alle woningen zien, komen we niet te kort?
Jazeker! Als NVM makelaar heb ik toegang tot het systeem waar het woningaanbod achter funda (regelmatig) eerder in verschijnt en wordt afgemeld. Een database met informatie die ik kan raadplegen. Ik zorg ervoor dat je het aanbod elke ochtend via de mail (vaak eerder) ontvangt! Daarnaast durf ik zelfs te beweren dat je van mij meer persoonlijke aandacht krijgt dan bij een groot kantoor. Omdat ik alleen maar aankoop heb ik de tijd voor je. Ik check zelf ook iedere ochtend het aanbod en overleg met jou waar je wil bezichtigen. En heel soms voor de markt uit!

9.Mag jij als mijn aankoopmakelaar straks de gekochte woning taxeren?
Ik mag als jouw aankoopmakelaar niet de aangekochte woning taxeren, simpelweg omdat ik daar een belang van heb. Een van de belangrijkste kenmerken van een taxateur is dat hij geen belang mag hebben bij de waarde/de transactie. Ik ben overigens wel taxateur dus mag ik andere situaties wel taxeren.

10.Wat vind jij een leuke plek voor ons om te wonen? Heb jij nog ideeën?
Dat heb ik zeker! Naar aanleiding van je verhaal, je wensen en budget denk ik graag mee welke wijken of type huizen bij je zouden kunnen passen. Ben je nog erg oriënterend dan stel ik vaak voor de criteria van de zoekopdracht eerst wat breder te houden zodat we deze samen kunnen aanpassen!

11.Help je ons ook met zoeken of moeten we dat zelf doen?
We zoeken samen. Doormiddel van de zoekopdracht die je krijgt, omdat ik zelf dagelijks het nieuwe aanbod doorneem en onze whatsapp groep, hebben we korte lijntjes als het gaat om je zoektocht.

12.Ga je mee met alle bezichtigingen? En moet ik dit zelf plannen of doe jij dit?
Ik plan alle bezichtigingen voor je. Mijn doel is om alle woningen samen te bezichtigen, het kan een enkele keer eens voorkomen dat ik een andere afspraak heb die ik niet kan verzetten. Als dat gebeurd probeer ik altijd zelf een moment te prikken de woning te bezichtigen zodat we er daarna samen over kunnen sparren.

13.Zit er een max. aan het aantal bezichtigingen?
Er zit geen max. aan het aantal bezichtigingen. Ik kan wel een time-out aanvragen mocht de zoektocht nergens toe leiden en ik het gevoel heb dat we niet op een lijn zitten.

14.Wat doe je als je meerdere kandidaten voor hetzelfde huis hebt?
Gelukkig doet deze situatie zich niet heel vaak voor maar als ik meerdere klanten voor hetzelfde huis heb informeer ik je hierover. Mochten jij en een andere klant beiden een bod willen uitbrengen dan geef ik jou of die andere klant over aan de concu collega, dit gaat in overleg. Hij komt dan op voor jouw belangen en bedenkt een strategie. In deze periode hebben wij geen contact.

15.Koop je ook wel eens woningen voor de markt uit?
De meeste verkopers zetten hun woning liever op de vrije markt met zoveel kapers op de kust. In deze markt gebeurd het nog maar zelden. Maar soms heb je geluk, dat verkopers niet zitten te wachten op al die bezichtigingen, beleggers snel willen verkopen of dat er andere omstandigheden zijn. We houden onze ogen altijd open voor zulke kansen natuurlijk!

Heb ik jouw vraag nog niet beantwoord of zou je in gesprek willen gaan over wat ik voor jou kan betekenen? Laten we een afspraak inplannen.

In contact komen met Thomas

Waarom een aankoopmakelaar?

Meer blogs met aankoop-tips.

thomasinraam

1 thought on “De 15 meest gestelde vragen aan mij als aankoopmakelaar in 2018!

  1. Mijn vriend en ik zijn ons aan het verdiepen in koopwoningen. We twijfelen of we hier in de huidige markt aan willen beginnen, maar zouden wel graag een eigen plekje hebben. Het is goed om te weten dat het risico van het kopen van een huis nog steeds erg laag is. We zullen ons hier nog verder in verdiepen. Hopelijk kunnen we een geschikt huis vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Thomas de Aankoopmakelaar
Thomas de Aankoopmakelaar
Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voorbereiding is alles! Vandaar dat wij in ons proces altijd beginnen met de financiële check.

Meer informatie