Hoe realistisch kijk jij naar ’n huis op funda?

Ben je op zoek naar een huis? Dan scroll jij ook vast uren op Funda. Verslavend he? Maar het kost ook veel tijd. Ik geef je 3 tips om je tijd goed te besteden.

Mooie foto’s
Wanneer je na speuren op funda eindelijk een leuk huis hebt gevonden plan je natuurlijk een bezichtiging om het huis in het echt te zien. Tot die tijd scroll je iedere dag nog even door de foto’s om het huis aan vrienden en familie te laten zien. Tegenwoordig maken bijna alle makelaars gebruik van een professionele fotograaf om een zo mooi mogelijk plaatje te schetsen. Hartstikke leuk maar het gaat natuurlijk vooral om een realistisch beeld. Je wil natuurlijk wel van te voren goed kunnen inschatten of jij je kostbare tijd wil vrij maken voor een bezichtiging. Goed om te weten dat fotografen vaak gebruiken maken van een groothoeklens, daardoor lijken de ruimtes groter. Kijk daarom ook altijd goed naar de plattegronden en de afmetingen, vergelijk dit met je eigen huis om van te voren alvast een betere inschatting van de werkelijkheid te maken.

De buurt staat niet op de foto
De fotograaf neemt (natuúrlijk) foto’s van het huis; de buitenkant en de binnenkant. Via de foto’s heb je soms nog geen goed beeld van de omgeving. Het is verstandig, wanneer je de buurt niet kent, op google maps te kijken, Misschien staat er wel een appartementencomplex voor de deur. Op welke afstand ga je van de winkels wonen, hoe ver zou je moeten fietsen om in het centrum te komen? Spreekt dit je allemaal aan? Ga dan eerst even met de fiets of de auto door de buurt rijden, niet alleen op maandagmiddag maar ook tijdens drukkere tijden. Dit kun je al doen voor je een bezichtiging inplant. Op die manier krijg je op voorhand al een betere indruk voordat je voor niks vrij neemt.

Lees de verkooptekst
Schaam je niet, de meeste mensen lezen geen of nauwelijks tekst wanneer ze op funda rondstruinen. Het zou soms wel handig zijn want er staat regelmatig belangrijke informatie in de verkooptekst of in de brochure. Na de smeuige verkoopslogans waarom je dit huis moet kopen wordt er vaak belangrijke informatie verschaft, lees ze goed zodat je voorbereid de bezichtiging in gaat. Koop je van een woningbouwvereniging, bekijk of er clausules worden opgenomen die je mogelijkheden met betrekking tot het huis beperken. Koop je een appartement, check dan meteen hoe hoog de servicekosten zijn. Koop je een woning in Utrecht, check dan of er erfpacht van toepassing is, en welke erfpacht. Dit zijn lasten die je iedere maand moet betalen, erg belangrijk dus.

Bezichtigen
In deze gekke woningmarkt weet je dat je niet de enige bent die een huis zoekt. Omdat er zoveel woningzoekenden zijn hebben de verkopers en de verkopend makelaars een goede positie. De bezichtigingen vinden vaak op vaste dagen en tijdstippen plaats, kan je niet? Dan heb je pech! Dit zal betekenen dat je af en toe vrij zal moeten nemen van je werk om te kunnen bezichtigen. Doe daarom je huiswerk goed voordat je een afspraak maakt. Het is zonde als je vrij neemt van je werk en wanneer je tijdens de bezichtiging achter informatie komt die je al had kunnen weten en een dealbreaker is.

Neem je mij als aankoopmakelaar in de hand? Dan doen we de voorbereiding samen. Nadat je een huis via het zoekers-systeem van mij in je mailbox hebt gekregen (vaak voordat het op funda staat) beslissen we samen of een bezichtiging de moeite waard is! Willen we samen bezichtigen? Dan ga ik dit voor je regelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Thomas de Aankoopmakelaar
Thomas de Aankoopmakelaar
Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voorbereiding is alles! Vandaar dat wij in ons proces altijd beginnen met de financiële check.

Meer informatie