Voor en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw

De economie is de afgelopen jaren flink aangetrokken en er is een enorm woning-tekort, dat betekent dat de aankomende jaren veel nieuwbouw gepland staat. Als je op zoek bent naar een nieuw huis kan het een hele goede mogelijkheid voor je zijn. Ik vertel je de voor en nadelen, dan kun je zelf de afweging maken!

Voordelen van nieuwbouw

  • Het grootste voordeel van nieuwbouw is dat je nieuwe huis onderhoudsarm is. Alle onderdelen van het huis zijn nieuw wat betekent dat je de komende tien jaren nauwelijks onderhoud aan het huis hebt.
  • Je kunt  het huis vaak helemaal indelen zoals je zelf wil. Er heeft nog niemand ‘voor’ jou gewoond dus je kunt het helemaal naar eigen smaak maken.
  • Je koopt vaak in wijken met veel jonge gezinnen. Omdat iedereen een nieuwe stap maakt is het een leuk proces wat je samen met nieuwe buren doormaakt.
  • Je huis is zeer goed geïsoleerd en voorzien van de laatste technologieën. Op dit moment bijvoorbeeld gasloos en vaak voorzien van zonnepanelen.
  • Met oog op de toekomst is een energiezuinige woning over het algemeen beter verkoopbaar.
  • Zeker tegenwoordig worden nieuwe wijken in een leuke stijl gebouwd, je hebt toch een karakteristieke buitenkant en alle voordelen van een nieuw huis.

Nadelen van nieuwbouw

  • Omdat het huis en de wijk er vaak nog niet staan zul je zelf wat inbeeldingsvermogen moeten hebben.  In een enkel geval kan het zijn dat er achteraf nog wijzigingen plaatsvinden wat de ligging of het straatbeeld van je huis net anders maakt.
  • Als het je ontbreekt aan geduld kun je beter bestaande bouw kopen. Als je in het begintraject van nieuwbouw koopt dan zul je een lange tijd moeten wachten. Daarnaast kan de bouw onvoorzien langer duren en de prognose van oplevering tegenvallen.
  • Het duurt vaak even voordat een nieuwe wijk helemaal is ingevuld en alle woningen zijn gebouwd. In de eerste jaren kan het vrij redelijk kaal en leeg zijn, alles moet nog worden ingericht en de planten en bomen moet nog groeien. Na een paar jaar ziet dat er natuurlijk al heel anders uit.
  • De kosten voor de grond zijn hoog, waardoor de huizen vaak op kleine kavels staan. De huizen staan vaak in een wijk waar veel vergelijkbare woningen staan in een klein gebied. De huizen staan hierdoor relatief dicht op elkaar.

Wat je ook kiest. Ik kan je helpen! Of je nou voor bestaande bouw of nieuwbouw kiest, er komt een heleboel op je af. Of het nu een koopaktes, vragenlijsten, bouwtekeningen of koopaannemingsovereenkomsten zijn, ik weet hoe het werkt en sta aan jouw kant!

Een vrijblijvend gesprek?

haarzichtP.S. Interesse in een van de huizen op deze impressie? Bekijk dan het project Haarzicht Fase II: www.woneninhaarzicht.nl

Thomas de Aankoopmakelaar
Thomas de Aankoopmakelaar
Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voorbereiding is alles! Vandaar dat wij in ons proces altijd beginnen met de financiële check.

Meer informatie