De 3 meest gemaakte fouten bij de koop van een huis.

Je wilt graag een huis kopen, alleen of samen met je partner. Waar moet je beginnen, waar moet je op letten? Als aankoopmakelaar ben ik dagelijks in gesprek met starters op de markt en beantwoord ik vragen. “Wat moet je doen en wat absoluut niet?” Ik doe hierbij een boekje open over wat velen vóór jou niet zo goed aanpakten, vaak met verstrekkende gevolgen.

1. Vergeet je huiswerk niet.

De meeste mensen hebben een hypotheek nodig om een woning te kopen. Wel handig als je voor alle verhuisplannen, bezichtigingen en biedingen heel goed laat uitzoeken wat je mogelijkheden zijn. Dit voorkomt voornamelijk teleurstellingen voor jezelf maar ook vaak voor de verkoper van je toekomstige huis. Begint het te kriebelen om een volgende stap te maken, plan dan een gesprek in met een betrouwbare hypotheekadviseur en laat je goed adviseren. Wees hierin open en eerlijk, heb je een studieschuld? Meld het. Heb je een BKR registratie? Meld het. Zorg er voor dat je je zo goed voorbereid dat wanneer je een huis gekocht hebt je hypotheekadviseur meteen voor je aan de slag kan. Je krijgt altijd een termijn om je hypotheek te regelen, houd zelf de deadlines in de gaten! Mensen voor je vergaten dit en moesten een boete van 10 % betalen

2. Staar je niet blind op het Scandinavische interieur!

Iedereen is er helemaal wild van, een prachtig ingerichte woonkamer. Een moderne bank, grote plant in de hoek, eettafel met kuipstoeltjes en een gaaf kleurtje op de muur. Laat je niet foppen door alle leuke meubels, een verkoper neemt het allemaal mee.

Veel mensen laten zich afleiden door een leuke inrichting en vergeten hierdoor naar de belangrijke dingen te kijken wat bepalend zou moeten zijn waarom je een huis wel of niet koopt. Wat is de staat van het huis en past dit huis bij jou? Als de staat van de woning niet goed is zal je in de loop der jaren tegen allerlei vervelende kosten aanlopen waar je geen rekening mee hebt gehouden. Denk hierbij aan slechte kozijnen, ventilatieproblemen of constructieve problemen met een vloer. Probeer een goede inschatting te maken van alle kosten zodat je weet waar je aan begint als je dit huis koopt.

3. Wat is het huis waard wat je koopt.

Zodra je bij een hypotheekadviseur bent geweest heb je een goed beeld van welk bedrag je zou kunnen lenen bij de bank voor het kopen van een nieuw huis. Waar veel mensen alleen geen rekening mee houden is dat dit bedrag ten alle tijden gelimiteerd wordt aan de waarde van het huis. Dus kun je een bedrag van € 400.000,– lenen en je koopt een huis met een waarde van € 300.000,– dan kun je bij de bank een bedrag van € 300.000,– lenen. Kies je voor een huis waaraan veel verbouwd moet worden kun je er dus niet vanuit gaan dat je zomaar € 100.000,– extra kan lenen van de bank om de verbouwing te kunnen bekostigen. In de praktijk zie je nu dat er veel wordt overboden op woningen. Ga je overbieden is het dus belangrijk om te weten wat de taxatiewaarde van een huis is. Een taxatierapport eist de bank bij de aanvraag van je hypotheek en geeft aan wat je maximaal mag lenen. Veel mensen houden hier geen rekening mee en komen aan het eind van de rit bedrogen uit: Ze kunnen de koopsom niet lenen van de bank dus ze kunnen het huis niet kopen.

Ben je onzeker over wat je kan lenen, waar je op moet letten tijdens een bezichtiging, wat de exacte kosten zijn van verbouwen of over de juridische haken en ogen. Ik sta aan jouw kant, denk met je mee en we zetten alle stappen samen!   

huis-binnenkijken-roomed-1.png
Thomas de Aankoopmakelaar
Thomas de Aankoopmakelaar
Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voorbereiding is alles! Vandaar dat wij in ons proces altijd beginnen met de financiële check.

Meer informatie